MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...

Potrawy wigilijne - oto sprawdzone przepisy! Tego nie może zabraknąć na świątecznym stole w woj. śląskim

Kapusta z grochem

Składniki:
kapusta 700 g
groch 150 g
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 5 szt.
majeranek 0.5 łyżeczki
pieprz 10 gram
suszone grzyby 50 g
cebula 2 szt.
olej 2 łyżki stołowe

Przygotowanie:
Przygotowanie grochu: Dzień wcześniej groch dokładnie płuczemy kilkakrotnie na sicie do momentu, aż woda przestanie być mętna. Następnie zalewamy go zimną wodą, tak aby przykryła wszystkie ziarenka i odstawiamy na całą noc. Kolejnego dnia dodajemy sól i gotujemy groch w tej samej wodzie do miękkości (przez około 45-60 minut). Ugotowany groch odcedzamy na sitku.

Przygotowanie grzybów: Suszone grzyby również zalewamy wodą i moczymy przez godzinę. Następnie odcedzamy je (nie wylewamy wody, przyda się później) i siekamy na dość duże kawałki.

Przygotowanie kapusty: Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i lekko siekamy. Przekładamy kapustę do dużeo garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu i wszystko gotujemy na małym ogniu do miękkości.

Smażenie cebuli: Dwie cebule obieramy, drobno siekamy i szklimy na oleju. Następnie dorzucamy pokrojone grzyby i wszystko razem smażymy jeszcze chwilę.

Gotowanie kapusty z grochem: Przygotowany wcześniej groch łączymy z gotowaną kapustą oraz usmażoną cebulką z grzybami i zalewamy wodą z moczenia grzybów. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy razem jeszcze 10-15 minut, a na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

Zobacz również

Zakupy na rynku będziemy robić do końca sierpnia 2026 roku. Co dalej nikt nie wie!

NOWE
Zakupy na rynku będziemy robić do końca sierpnia 2026 roku. Co dalej nikt nie wie!

Sieradz: Firma z Kalisza wyremontuje Dworek Modrzewiowy

Sieradz: Firma z Kalisza wyremontuje Dworek Modrzewiowy

Polecamy

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek

Najlepsze ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Ten przepis to prawdziwy hit

Najlepsze ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Ten przepis to prawdziwy hit

Skandaliczna jakość lodów w polskich lodziarniach. Tak cię oszukują!

Skandaliczna jakość lodów w polskich lodziarniach. Tak cię oszukują!