MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...

Potrawy wigilijne - oto sprawdzone przepisy! Tego nie może zabraknąć na świątecznym stole w woj. śląskim

Zupa grzybowa

Składniki:
30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
2 średnie cebule
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kostka rosołowa grzybowa
2-3 łyżki masła
kilka kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
pieprz
natka pietruszki
kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki

Przygotowanie:
Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.

Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak!

Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy

Zobacz również

Z pochodniami przeszli z Wawelu na Skałkę. Tłumy na Akademickiej Drodze Światła

Z pochodniami przeszli z Wawelu na Skałkę. Tłumy na Akademickiej Drodze Światła

Strażnicy miejscy odłowili jaszczurkę we Włocławku Zdjęcia

NOWE
Strażnicy miejscy odłowili jaszczurkę we Włocławku Zdjęcia

Polecamy

Co zrobić, gdy psa ukąsi żmija? Ważna jest szybka reakcja!

TYLKO U NAS
Co zrobić, gdy psa ukąsi żmija? Ważna jest szybka reakcja!

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik

TYLKO U NAS
Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik