Tyskie Targi Śniadaniowe w Paprocanach [ZDJĘCIA]

Jolanta Pierończyk
Tyskie Targi Śniadaniowe Jolanta Pierończyk
Tyskie Targi Śniadaniowe po raz pierwszy odbyły się w Paprocanach. Tuż przy plaży stanęły stoiska ze zdrową żywnością, z ekologicznych upraw, miodami oraz specjalnie na targi przygotowywanymi kanapkami i wypiekami. Dla dzieci były warsztaty na temat zdrowych zamienników ich ulubionych produktów.

Tyskie Targi Śniadaniowe to nie tylko okazja do zakupu zdrowej żywności z ekologicznych upraw, ale i okazja do rozmów z wystawcami.i producentami zdrowej żywności.

- Nie ma w tym roku miodu mniszkowego, a kto mówi, że ma tegoroczny miód mniszkowy, powinien iść do spowiedzi Wiosna była zimna i kiedy zrobiło się ciepło, mniszek zakwitł w tym samym czasie, co rzepak. Dlatego nie ma w tym roku czysto mniszkowego miodu - mówił Kamil Wakulik, pszczelarz z Komarówki Podlaskiej, który studził też zachwyty nad pierwszym w roku miodem, bo jego aktywność enzymatyczna jest najsłabsza.
Można się było też m.in. dowiedzieć, że w tym roku jest mało miodu akacjowego, a jak miody wielokwiatowe, to najlepsze są te z późniejszych kwiatów.

Tyskie Targi Śniadaniowe: warsztaty dla dzieci

Dużym powodzeniem cieszyły się warsztaty, podczas których dzieci uczyły się czytać etykiety na ulubionych produktach. Panie z Fundacji Jemy Eko pokazały, że głównym składnikiem ich ulubionych serków smakowych i kremu czekoladowego jest cukier. W małym pojemniku serka są dwie łyżki, w słoiczku kremu czekoladowego - 26.
Był oczywiście eksperyment. Zgodnie z tym, co było na etykiecie, dzieci wrzuciły do miseczki dwie łyżki cukru, dodały trochę jogurtu, skrobi, nieco czerwonego barwnika i kilka kropel olejku śmietankowego dla wzmocnienia smaku. Malina na taki pojemniczek przypadała... jedna. Następnie wszystko zostało zmiksowane i była znajoma konsystencja, znajomy zapach, ale dzieci nie chciały spróbować. Potem robiły własny serek: z prawdziwego twarogu i dużej ilości malin. Żeby poprawić smak, dodano łyżeczkę miodu. Zmiksowany serek został rozdzielony pomiędzy uczestników warsztatów i wszystkim bardzo smakowało.

Drugi eksperyment: pokazanie dzieciom, z czego składa się krem czekoladowy. Do pojemnika wsypano cukier, prawie taką samą ilość tłuszczu, trochę mleka w proszku, odrobinę kakao i jeden orzech. A potem była produkcja zdrowego kremu czekoladowego. Wystarczyło zmiksować awokado, banana, odrobinę masy daktylowej, dowolnej ilości kakao oraz orzechów i gotowe. A jak smakowało!

Na Tyskich Targach Śniadaniowych pojawiła się Daria Szczepańska, zastępca prezydenta ds. społecznych, ambasadorka zdrowego żywienia i aktywności fizycznej w Tychach.

Częścią Tyskich Targów Śniadaniowych jest też strefa wypoczynku, czyli leżaki z logo akcji "Zdrowe Tychy". Na Paprocanach były w dużej mierze zajęte.

Więcej o zdrowym żywieniuTUTAJ

Kiedy zakaz chowu klatkowego kur w Polsce?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3