Tyskie Targi Śniadaniowe to nie tylko okazja do zakupu zdrowej żywności z ekologicznych upraw, ale i okazja do rozmów z wystawcami.i producentami zdrowej żywności.
- Nie ma w tym roku miodu mniszkowego, a kto mówi, że ma tegoroczny miód mniszkowy, powinien iść do spowiedzi Wiosna była zimna i kiedy zrobiło się ciepło, mniszek zakwitł w tym samym czasie, co rzepak. Dlatego nie ma w tym roku czysto mniszkowego miodu - mówił Kamil Wakulik, pszczelarz z Komarówki Podlaskiej, który studził też zachwyty nad pierwszym w roku miodem, bo jego aktywność enzymatyczna jest najsłabsza.
Można się było też m.in. dowiedzieć, że w tym roku jest mało miodu akacjowego, a jak miody wielokwiatowe, to najlepsze są te z późniejszych kwiatów.
Tyskie Targi Śniadaniowe: warsztaty dla dzieci
Dużym powodzeniem cieszyły się warsztaty, podczas których dzieci uczyły się czytać etykiety na ulubionych produktach. Panie z Fundacji Jemy Eko pokazały, że głównym składnikiem ich ulubionych serków smakowych i kremu czekoladowego jest cukier. W małym pojemniku serka są dwie łyżki, w słoiczku kremu czekoladowego - 26.
Był oczywiście eksperyment. Zgodnie z tym, co było na etykiecie, dzieci wrzuciły do miseczki dwie łyżki cukru, dodały trochę jogurtu, skrobi, nieco czerwonego barwnika i kilka kropel olejku śmietankowego dla wzmocnienia smaku. Malina na taki pojemniczek przypadała... jedna. Następnie wszystko zostało zmiksowane i była znajoma konsystencja, znajomy zapach, ale dzieci nie chciały spróbować. Potem robiły własny serek: z prawdziwego twarogu i dużej ilości malin. Żeby poprawić smak, dodano łyżeczkę miodu. Zmiksowany serek został rozdzielony pomiędzy uczestników warsztatów i wszystkim bardzo smakowało.
Drugi eksperyment: pokazanie dzieciom, z czego składa się krem czekoladowy. Do pojemnika wsypano cukier, prawie taką samą ilość tłuszczu, trochę mleka w proszku, odrobinę kakao i jeden orzech. A potem była produkcja zdrowego kremu czekoladowego. Wystarczyło zmiksować awokado, banana, odrobinę masy daktylowej, dowolnej ilości kakao oraz orzechów i gotowe. A jak smakowało!
Na Tyskich Targach Śniadaniowych pojawiła się Daria Szczepańska, zastępca prezydenta ds. społecznych, ambasadorka zdrowego żywienia i aktywności fizycznej w Tychach.
Częścią Tyskich Targów Śniadaniowych jest też strefa wypoczynku, czyli leżaki z logo akcji "Zdrowe Tychy". Na Paprocanach były w dużej mierze zajęte.
Więcej o zdrowym żywieniuTUTAJ
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?