15 listopada w Powiatowym Zespole Szkół w Bieruniu królowała dynia. Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowali ciasta, ciasteczka, koreczki, racuchy, gofry z dżemem dyniowym i inne smakołyki, w których rolę główną grała oczywiście dynia, środki ze sprzedaży zostały przeznaczone na wsparcie schroniska dla zwierząt.
Aleksandra Pikania-Gniełka: Szczególną atrakcją dla naszych uczniów był pokaz tworzenia rzeźb z dyni w wykonaniu mistrza Polski w carvingu Mariusza Gromka. Nasi żywieniowcy uczyli się technik wycinania, zdobienia i wykorzystania dyni jako elementu dekoracji na różne okazje.
Święto Dyni w Bieruniu. Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego
Podczas Święta Dyni został rozstrzygnięty konkurs kulinarny. Pierwsze miejsce zajął Patryk Zabłocki, który przygotował koktajl dyniowy na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem brzoskwini oraz curry z kurczakiem, dynią i żurawiną. Drugie miejsce zajęła Maria Nagi i jej risotto dyniowe z dorszem i białym winem, a trzecie Dagmara Wróbel, która przyrządziła placki dyniowe z sosem czosnkowym.
Organizatorki Święta Dyni w bieruńskim PZS-ie były Monika Herok, Aleksandra Pikania-Gniełka i Urszula Urbińska.

NaM - Podlaskie ligawki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?