MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Powierzchnia: prawie 4 km kwadratowe...
fot. Photo by Marek Studzinski on Unsplash

Największe cmentarze w Polsce. Który cmentarz jest największy w Europie i na świecie? 6 gigantycznych nekropolii na nastrojowy spacer

Największy cmentarz w Europie: Ohlsdorf w Hamburgu

Powierzchnia: prawie 4 km kwadratowe

Liczba grobów: ponad 280 tys.

W 1877 r. założono pod Hamburgiem nowy, wielowyznaniowy cmentarz, na którym w ciągu prawie 150 lat pochowano licznych członków elity miasta, zwykłych mieszkańców, a także ofiary wojen toczonych przez Niemców. Znajdziecie tu np. pomnik ofiar nazizmu, ale też pomnik na cześć członków niemieckiego ruchu oporu z czasów II wojny światowej.

Cmentarz Ohlsdorf, jak wiele dużych cmentarzy, zaplanowano jako piękny park z alejkami wijącymi się wśród ślicznych mauzoleów, rododendronów, oczek wodnych. Jest tu nawet specjalne muzeum cmentarza, w którym poznacie ze szczegółami jego historię.

Cmentarz Ohlsdorf to popularna atrakcja turystyczna Hamburga. Co roku odwiedza go ok. 2 miliony gości, którzy nie przychodzą na groby zmarłych, lecz chcą po prostu zobaczyć tę największą w Europie nekropolię.

Sprawdźcie na następnym slajdzie, który cmentarz jest największy na całym świecie!




Zobacz również

Piękne ostrowczanki w wiosennych strojach. Podoba się Wam ich styl? [ZDJĘCIA]

Piękne ostrowczanki w wiosennych strojach. Podoba się Wam ich styl? [ZDJĘCIA]

Aż 53 przekroczenia prędkości w trakcie jednej akcji w Tucholi!

Aż 53 przekroczenia prędkości w trakcie jednej akcji w Tucholi!

Polecamy

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę