Jedzenie na sylwestra: piersi z kurczaka i finger food

Karol Świerkot
Prywatka sylwestrowa to często kulinarne zmartwienie. Radzimy, co przygotować, aby goście byli zadowoleni, a portfel nazbyt nie ucierpiał. Jedzenie na sylwestra poleca Artur Białoń, szef kuchni w restauracji Bohema w Lędzinach

Smacznie, efektownie i niedrogo: tak również można przygotować sylwestrowe przekąski na domową prywatkę. Kilka pomysłów zdradził nam Artur Białoń, szef kuchni w restauracji Bohema w Lędzinach.

- Żeby coś wyglądało efektownie na stole i było smaczne, nie musi dużo kosztować, ale niestety trzeba będzie trochę czasu poświęcić na przygotowanie - zaznacza Artur Białoń.

Szczególnie, jeśli chodzi o zakąski, które na domowych przyjęciach najlepiej się sprawdzają i są na topie. - Trendy kulinarne, tak jak każda inna moda, się zmieniają - przyznaje kucharz.

- Obecnie na topie jest coś, co nazywamy finger food, czyli drobne, szybkie zakąski. Wystarczy chleb tostowy lub razowy pokroić na małe kromki w kształcie trójkątów, obłożyć wędliną, papryką, ogórkiem wszystko posypujemy starty na małych oczkach żółty ser. Na górę dodajemy listek koperku lub pietruszki. Takie kanapeczki naprawdę mogą być różne. A wyglądają na stole niesamowicie - poleca szef kuchni.

Warto przygotować też wersję light i bez mięsa. - Polecam twarożek wcześniej przygotowany na słono, czyli twaróg, wymieszany z odrobiną śmietany, solą i pieprzem. Również smarujemy nim kanapeczki. Radzi też, aby z pieczywa zrobić grzanki.

Kładziemy na nie kawałek śledzia, a do dekoracji malutki kawałek cytryny, pomidorka, dla kontrastu kopereczek. Takie kilka rodzajów kanapek układamy na przemian na talerzu. Dla uzyskania dodatkowego efektu wizualnego radzi także, aby sałatki dla odmiany podać w kieliszku. A koreczki wbijamy w jabłko.
- Pamiętajmy, że to wszystko robimy w wersji mini, wiec zbyt dużo produktów nam nie będzie potrzebne - tłumaczy Białoń.

Przekąski przekąskami, ale danie główne również warto przygotować, bo prędzej czy później każdy zgłodnieje.
- Na główne danie polecam pierś z kurczaka ze szpinakiem zapiekaną z serem. Wcześniej przygotowane piersi (umyte, rozkrojone), przyprawiamy według uznania, obtaczamy w mące i wstępnie podsmażamy. Następnie układamy je na blasze, nakładamy wcześniej przygotowany szpinak i posypujemy startym serem - tłumaczy Artur Białoń.

Jak przekonuje, tak przygotowane piersi mogą czekać, na odpowiedni moment imprezy. - Kiedy tylko będziemy chcieli, to wrzucamy je do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 10 min. Razem z kurczakiem możemy podpiec ziemniaczki.

Na dodatek polecam surówkę, może być np. z marchewki z dodatkiem pomarańczy na słodko lub sałata lodowa z pomidorem i ogórkiem zielonym, polana oliwą z oliwek.
Przy takim menu, na pewno z kulinarnej części prywatki wszyscy goście będą zadowoleni.

Fryzura na sylwestra: Kok, a może zwykły kucyk? Sprawdź

"Goprowcy" pokazali "centrum dowodzenia na kołach" i drony

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na bierun.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie