Festiwal Smaków w Tychach: Jak parzyć kawę? Jak zrobić koktajl na lato?

JOL
Festiwal Smaków w Tychach na placu Baczyńskiego Jolanta Pierończyk
Festiwal Smaków w Tychach na placu Baczyńskiego trwa do niedzieli, 6 sierpnia. Można spróbować specjałów kuchni m.in. greckiej, indyjskiej i żydowskiej. Można spróbować dobrze zaparzonej kawy włoskiej oraz koktajli np. pomarańczowo-rozmarynowego czy grejfrutowo-pietruszkowego.

Festiwal Smaków w Tychach: Jak parzyć włoską kawę?

W parzeniu kawy Włosi wyznają zasadę 4 M.: miscela (mieszanka), macchina (ekspres do kawy), macinato (młynek) i mano (ręka).W tym zawiera się dobrze przygotowane espresso. Wszystko zależy zatem od mieszanki kaw dobrze skomponowanej pod względem smaku i wartości esencjonalnych, dobrego ekspresu i młynka. Większość baristów uważa, że właśnie w młynku tkwi cały sekret dobrego espresso, bo ekspres dostarcza tylko temperatury i ciśnienia, a to co znajdzie się w filiżance, zależy od dobrego zmielenia. Czwarte M to mano,ręka, czyli człowiek, który dobiera kawę, wodę, a następnie musi precyzyjnie docisnąć odmierzoną porcję kawy.
W sitku mieści się około 8 g kawy i z tego powstaje espresso, a na bazie tego espresso przygotowuje się cały wachlarz włoskich kaw, czyli cappucino, latte machiato, podwójne espresso plus spienione mleko.
Włosi nie znają kawy białej i czarnej. Oni do dwunastej piją cappucino z cornetto, czyli rogalikiem, a potem do wieczora wpadają na jedno, dwa lub trzy espresso w ciągu dnia.
W Polsce pijemy kawy białe, czyli espresso ze spienionym mlekiem. Capuccino to 20-30 ml kawy i ok. 120 ml spienionego mleka. Jak się odpowiednio spieni mleko na krem, to możemy robić cappucino art, czyli malowanie mlekiem na kawie serduszek, rozetek, choinek, itp.

We Włoszech jest 800-1000 palarni kawy,a każda ma ileś mieszanek kawy. Podczas Festiwalu Smaków można się napić kawy Mokito z palarni w Mediolanie. Kawy włoskie różnią się w zależności od regionu.
Im bardzie na południe Włoch, łącznie z Sycylią, kawa jest mocniej palona. Kawy sycylijskie czy neapolitańskie są praktycznie czarne, bardzo tłuste i bardzo mocne. Im bardziej na północ (Mediolan w tę strefę wchodzi), tym bardziej subtelny smak kaw, bardziej czekoladowy,
W Polsce pije się często kawy z tzw. trzeciej fali. Są to kawy głównie nordyckie czy z Wielkiej Brytanii, zupełnie inaczej palone.Są bardziej kwaskowe, o profilu smakowym bardziej pieczywa, zboża niż czekolady czy orzechów.

Mokito bianco - to 100 proc. Arabica palona w Mediolanie, ziarno kawowe pochodzi z Brazylii, Gwatemalii i Meksyku. A jeśli Robusta to tylko z Indonezji lub Indii, wtedy jest słodka, czekoladowa.
Arabica to kawa z krzaków kawowca rosnących na wyższych szerokościach geograficznych. Robusta wymaga mniej od otoczenia, przez to jest mniej szlachetna, dostarcza goryczy, mocy i czekoladowej nuty.
Wielu klientów myśli, że espresso to kawa o dużej zawartości kofeiny, bo pobudza. Tymczasem kofeina wydziela się do napoju poprzez kontakt z wodą, a espresso ma tylko 25 sekund kontaktu z wodą i koniec parzenia. Cała kofeina, która miała wejść do tej kawy, weszła. W polskiej zalewajce uwalnianie kofeiny następuje do ostatniego łyka. Stąd jest ona dużo bardziej kofeinowa.
Arabica dostarcza ok. 10-12 mikrogramów kofeiny na 100 ml naparu.
Robusta ma ok. 2 razy więcej kofeiny niż Arabica. Jeśli pijemy 100-procentową Arabikę, to tej kofeiny jest bardzo niewiele. Ponoć latte ze 100-procentowej Arabiki mogą pić nawet kobiety w ciąży.

Festiwal Smaków w Tychach: Lemoniady

Trzy składniki: woda, cukier (w zdrowszej wersji może raczej miód) i cytryna. To jest baza wszelkich koktajli letnich. Z dodatkiem wspomnianej lemoniady można zrobić koktajle: pomarańczowo-rozmarynowy, arbuzowo-miętowy, grejfrutowo-pietruszkowy i ogórkowo-limonkowo-miętowy. Do każdego wystarczy sok z danego owocu i gałązka ziół, którą przed użyciem należy zgnieść w ręce. Proporcje w koktajlu zależy tylko od nas. A do każdej szklanki wrzucamy kostki lodu, bo koktajl im zimniejszy, tym lepszy.

Pokazy parzenia kawy i przygotowania koktajli były dziełem specjalistów z tyskiej kawiarni "Co bądź".

"O winie słów kilka". Które wino jest najlepsze na prezent?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3