Artur Białoń, szef kuchni w restauracji "Bohema" poleca polędwiczki wieprzowe i zupę cebulową

Artur Białoń
KS
Artur Białoń, szef kuchni w restauracji "Bohema" w Lędzinach poleca na niedzielę zupę cebulową z grzankami i polędwiczki wieprzowe z leśnymi grzybami. Wypróbujcie koniecznie.

Artur Białoń poleca

Rozpoczynamy nasz co dwutygodniowy cykl kulinarny. Dziś przygotujemy smakowitą zupę krem z cebuli z grzankami oraz polędwiczki wieprzowe z grzybami leśnymi.

Zupa cebulowa

Do przygotowania kremu z cebuli na 4 osoby potrzebujemy: 300 g cebuli, wino białe wytrawne - 100 ml., bulion - 1 litr, 90 g mąki pszennej, pieczywo, oliwa - 30 ml., sól, pieprz.

Cebule obieramy i kroimy, najlepiej w półksiężyce i wrzucamy na rozgrzany olej. Obsmażamy na złoto i dodajemy wino. Nie musicie się obawiać, że zupa będzie z alkoholem, ponieważ cała jego zawartość wyparuje, a zostanie nam świetny posmak. Dusimy przez 10 minut, po czym dodajemy mąkę, gotujemy kolejne 2 minuty, cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy bulion i gotujemy jeszcze 15 min.

Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i zupę mamy gotową. Aby uzyskać zupę krem, musimy ją jeszcze zmiksować blenderem. Do kremu najlepiej pasują grzanki. Te najlepiej przygotować z chleba. Uwaga, zupę posypujemy grzankami dopiero przed samym podaniem.

Polędwiczki z leśnymi grzybami

Do przygotowania polędwiczek z grzybami leśnymi na 4 osoby potrzebujemy natomiast: polędwiczkę wieprzową - 480 g 30 g cebuli, 20 g masła, grzyby leśne (np. podgrzybki), sól, pieprz, czosnek granulowany, kawałek grubej nici.

Zaczniemy od farszu. Obraną cebulę kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy z masłem. Dodajemy do niej grzyby grubo siekane. Doprawiamy pieprzem, solą i zostawiamy na małym ogniu do odparowania wody. Teraz czas zająć się polędwiczką. Umytą i osuszoną pozbawiamy białych błonek i dzielimy na porcje (około 120 g). Delikatnie rozbijamy, aby nie porobić dziur w mięsie, najlepiej to robić przez folię.

Na środek takiego mięsa dajemy farsz z grzybów i zawijamy w kształcie sakiewki, zawijając na końcu nicią. Wszystko przyprawiamy solą i czosnkiem granulowanym. Pieczemy na blasze w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 25 minut.

Do takiego dania proponuję ziemniaczki pieczone, i surówkę z kiszonego ogórka.

Jeśli macie pytania, piszcie na adres:kuchnia20151@wp.pl lub odwiedźcie mnie na Facebooku: kuchnia-łatwa i smaczna.

Ziemia polskich rolników warta miliony

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie