Artur Białoń, szef kuchni w restauracji "Bohema" poleca polędwiczki wieprzowe i zupę cebulową

Artur Białoń
KS
Udostępnij:
Artur Białoń, szef kuchni w restauracji "Bohema" w Lędzinach poleca na niedzielę zupę cebulową z grzankami i polędwiczki wieprzowe z leśnymi grzybami. Wypróbujcie koniecznie.

Artur Białoń poleca

Rozpoczynamy nasz co dwutygodniowy cykl kulinarny. Dziś przygotujemy smakowitą zupę krem z cebuli z grzankami oraz polędwiczki wieprzowe z grzybami leśnymi.

Zupa cebulowa

Do przygotowania kremu z cebuli na 4 osoby potrzebujemy: 300 g cebuli, wino białe wytrawne - 100 ml., bulion - 1 litr, 90 g mąki pszennej, pieczywo, oliwa - 30 ml., sól, pieprz.

Cebule obieramy i kroimy, najlepiej w półksiężyce i wrzucamy na rozgrzany olej. Obsmażamy na złoto i dodajemy wino. Nie musicie się obawiać, że zupa będzie z alkoholem, ponieważ cała jego zawartość wyparuje, a zostanie nam świetny posmak. Dusimy przez 10 minut, po czym dodajemy mąkę, gotujemy kolejne 2 minuty, cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy bulion i gotujemy jeszcze 15 min.

Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i zupę mamy gotową. Aby uzyskać zupę krem, musimy ją jeszcze zmiksować blenderem. Do kremu najlepiej pasują grzanki. Te najlepiej przygotować z chleba. Uwaga, zupę posypujemy grzankami dopiero przed samym podaniem.

Polędwiczki z leśnymi grzybami

Do przygotowania polędwiczek z grzybami leśnymi na 4 osoby potrzebujemy natomiast: polędwiczkę wieprzową - 480 g 30 g cebuli, 20 g masła, grzyby leśne (np. podgrzybki), sól, pieprz, czosnek granulowany, kawałek grubej nici.

Zaczniemy od farszu. Obraną cebulę kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy z masłem. Dodajemy do niej grzyby grubo siekane. Doprawiamy pieprzem, solą i zostawiamy na małym ogniu do odparowania wody. Teraz czas zająć się polędwiczką. Umytą i osuszoną pozbawiamy białych błonek i dzielimy na porcje (około 120 g). Delikatnie rozbijamy, aby nie porobić dziur w mięsie, najlepiej to robić przez folię.

Na środek takiego mięsa dajemy farsz z grzybów i zawijamy w kształcie sakiewki, zawijając na końcu nicią. Wszystko przyprawiamy solą i czosnkiem granulowanym. Pieczemy na blasze w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 25 minut.

Do takiego dania proponuję ziemniaczki pieczone, i surówkę z kiszonego ogórka.

Jeśli macie pytania, piszcie na adres:[email protected] lub odwiedźcie mnie na Facebooku: kuchnia-łatwa i smaczna.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rządowa dopłata do węgla

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie