Festiwal rozpocznie się w piątek (28 lipca) o godzinie 17 w fosie Zamku Lubomirskich i potrwa do niedzieli (30 lipca) do godziny 20.
Uczestnicy będą mieli okazję spróbować ponad 80 win, w tym wielu win medalowych, prezentowanych przez ponad 15 winnic. Organizowany jest przez Fundację Winopasja.pl oraz Stowarzyszenie Winiarzy Podkarpacia. Projekt jest dofinansowany z budżetu województwa podkarpackiego.
Festiwal to nie tylko degustacja win. To również okazja do spotkań z producentami, wymiany doświadczeń i pogłębiania swojej wiedzy na temat winiarstwa. Producenci chętnie opowiedzą o swojej pracy, procesie produkcji oraz specyfice regionu, z którego pochodzą ich wina.
CARPATHIAN WINE FEST to relaks, odpoczynek, slowlife, szukanie smaków, ale również degustacje.
Organizatorzy przygotowali dla uczestników strefę chill z leżakami, gdzie będzie można odpocząć degustując podkarpackie specjały, w tym sery, oliwki, oliwy, przekąski i dania przygotowane przez Pub Spółdzielczy. Każdy dzień będzie się kończył oprawą muzyczną.
Kamila Pudło, wiceprezes Fundacji Winopasja.pl podkreśla:
- Ten festiwal to doskonała okazja do odkrycia bogactwa smaków win z Podkarpacia i podzielenia się naszą pasją z innymi. Co więcej, sama nazwa Carpathian nawiązuje do celu jaki sobie wspólnie postawiliśmy, żeby Podkarpacie, Rzeszów w przyszłości stało się jasnym i ważnym punktem na mapie wydarzeń enoturystycznych. To wspólny cel, czego wyrazem jest objęcie Festiwalu Patronatem Honorowym zarówno przez Władysława Ortyla, marszałka województwa podkarpackiego jak i Konrada Fijołka, prezydenta Rzeszowa.
Lista winnic: Winnica Amelie; Winnica Arbor; Dagma; Winnica Dwa Wzgórza; Winnica Granice; Winnica Księżycowa; Winnica Lawendowa; Winnica Notabene; Winnica Piwnice Antoniego; Winnica Pusz; Winnica Rodziny Steckich; Winnica Socha; Winnica Słowianki; Winnica Stawczana Góra; Winnica Vanellus; Winnica Vetus; Winnica Żak.
Harmonogram:
Piątek (28.07)
17 - start
18 - otwarcie 40-kilogramowego parmigiano reggiano. O historii parmigiano, różnicach z grana padano i wykorzystaniu w kuchni. Pokaz z poczęstunkiem.
19 - foodpairing: wino i ser: Winnica Vanelus&Ser jest Ser - segustacja serów i wina (degustacja płatna - 40 zł/osoba)
20- 24 - DJ: muzyka do wina + muzyka do tańca.
Sobota (29.07).
15 - start
17 - degustacja omawiana: "Historia wermutu w Polsce, czyli o tym Jan z Pułtuska nauczył Jamesa Bonda pić wstrząśnięte niezmieszane” - Katarzyna Lasota (degustacja płatna - 20 zł/os)
18 - 18.45 - panel dyskusyjny: "Jakość. Pasja. Emocje. Harmonijne trio w winiarskim świecie?" Mateusz i Katarzyna Zych (Winnica Księżycowa); Paweł Socha (Winnica Socha) - moderator Bartosz Jadam
19 - 20 - degustacja omawiana: Winnica Socha - Paweł Socha - (degustacja płatna - 20 zł/os)
20 - 24 - DJ: muzyka do wina + muzyka do tańca.
Niedziela (30.07)
13 - start
16 - degustacja omawiana: "Wino i sery regionalne" - Winnica Amelie - Grzegorz Pachoł - (degustacja płatna - 40 zł/os.)
20 - koniec festiwalu
* Podczas degustacji płatnych w trakcie każdej podane zostaną 4 próbki wina.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?