MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie zjesz lody w Pabianicach? Sprawdź kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lodziarnie w Pabianicach
Najlepsze lodziarnie w Pabianicach AlexRaths
Dowiedz się, gdzie możesz znaleźć lodziarnie w Pabianicach. Wakacyjny czas na pewno nie może obejść się bez lodów. W gorący, słoneczny dzień mogą okazać się najlepszym sposobem na ochłodę. Przeczytaj kilka ciekawostek o tym przysmaku. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Pabianicach.

Spis treści

Tutaj zjesz lody w Pabianicach

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Pabianicach

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Pabianicach? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody możesz zjeść w Pabianicach?

Ten popularny deser cechuje duża różnorodność rodzajów. Latem w wielu miejscach znajdują się lodziarnie oferujące lody:

  • amerykańskie, czyli tzw. świderki

  • włoskie

  • gałkowe

  • sorbety

Zazwyczaj lody robi się z gotowych mieszanek w postaci proszku z dodatkiem wzmacniaczy smaku i konserwantów. Możemy jednak spotkać w Pabianicach lodziarnie, w których śladami poprzedników wykonuje się produkt z najwyższą starannością i dbałością o jakość, stosując przy tym tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

To warto wiedzieć

Gdzie powstały pierwsze lody?

Pierwsze informacje o deserach zrobionych z owoców, mleka i lodu pochodzą ze starożytnych Chin. Lodami zajadali się także wybrani mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Ze względu na konieczność transportu lodu z wysokich gór był to posiłek wykwintny i rzadko spotykany w formie dzisiejszego sorbetu.

W czasach Renesansu włoski architekt i kucharz Bernardo Buontalenti odkrył, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie umieszczony w naczyniu z lodem i solą zmrozi się on i tak powstaną lody. Pierwsza lodziarnia o nazwie Cafe Procope została otwarta w 1686 roku we Francji.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pabianice.naszemiasto.pl Nasze Miasto